Femund fjellstue

Friluftsliv: hvorfor det er bra for din mentale helse

friluftsliv og mental helse

Naturen er en viktig del av god psykisk helse. Vi mennesker har alltid hatt forbindelse med naturen, og denne forbindelsen kan være svært gavmild for god psykisk helse. Naturens rolle i god psykisk helse er ikke ny forskning eller et nytt fenomen; det kan både gi oss følelser av kontroll, tilhørighet, ro og balanse.

Hva er «Nature Deficit Disorder»?

Naturunderskuddsforstyrrelse er et begrep som ble skapt av Richard Louv i hans bok “Siste barn i skogen,” og som beskriver en ny type sykdom. Dette er ikke en medisinsk diagnose, men et samlebegrep for alle de fysiske og psykiske helsesymptomer som kan oppstå for barn som ikke har mulighet til å være i naturen.

Av egen erfaring gjelder dette også like mye for voksne som det gjør for barn. Er man ikke nok ute i naturen, vil man – basert på ens personlighet, genetikk, og interesser – begynne å oppleve en rekke symptomer som man etter hvert ikke engang vet er tilstede.

Har ikke du selv gått ut på tur i skogen eller på et fjell en gang når du egentlig ikke hadde planlagt det (eller hatt lyst til det), og så funnet ut at du følte deg frisk og lykkelig når du faktisk tok deg en tur ut? Dette viser hvor viktig det er å “få i seg nok” natur. Men hvordan gjør du naturen til en nærere del av ditt daglige liv?

Hvordan lage din egen friluftslivsplan for bedre mental helse

Første trinn i din friluftslivsplan er å finne ut hvilke utendørsaktiviteter du liker best. Det kan være alt fra å gå på tur i nærmiljøet til å dra på langtur til et fjell. Du kan også lese mer om hva som er fordelene med å være ute, som for eksempel at det kan gi deg bedre mental helse, at det kan redusere stressnivået, og at det gir deg mer energi. Å se NRKs naturprogrammer som “På tur med Lars Monsen” kan også være god inspirasjon for å komme seg ut.

Du kan til og med tilkalle psykolog for å lage en plan som vil hjelpe deg med å danne gode friluftslivsvaner og holde deg til dem ved å forstå ditt eget hode. I denne sammenheng har jeg bare gode ord å si om de som tilbyr online psykolog Ålesund, da jeg har hørt mye fint om de og andre psykologer på nett i mine samtaler med andre naturentusiaster som fikk hjelp med å danne friluftslivsvaner.

Hvordan få tid til å nyte naturen og god mental helse?

Det er viktig å få tid til å nyte naturen og god mental helse. For enkelte kan det være vanskelig å finne tid til dette. Derfor har jeg laget en liste over muligheter for friluftsliv som passer for alle.

  • Få med deg noen venner, familie eller kolleger på turer i skogen, på fjellet eller til stranden.
  • Dra på turer alene, enten med hunden din eller uten noe bestemt mål.
  • Ta et dagskurs for friluftsliv og bli med på en organisert tur.

Med denne lille guiden jeg har laget er det ikke noen unnskyldning for deg for ikke å gå ut. God tur! 

Reisetanntips for ferien

Reisetanntips for ferien

Tannproblemer er mer vanlig på ferie enn man kanskje skulle tro. Spesielt hvis man ikke har blitt utsatt for det selv.

Tannhelse er en av tingene jeg selv har tatt for lett på når jeg har vært ute og reist. Noen ganger har jeg rett og slett glemt å ta med tannkrem, og det er ikke alltid like beleilig å skaffe det når man er på tur. Spesielt ikke oppe i fjellet.

Jeg har en mistanke om at dette ikke bare gjelder meg selv, men også mange andre. Kanskje til og med deg.

God tannhelse er viktig, også mens du er på ferie. I den forbindelse er det noen punkter jeg vil nevne, slik at du og tennene dine kan være bedre forberedt på ferien.

  • Vanlige tannproblemer på ferie
  • De beste tannhelseproduktene for din reise
  • Reisetanntips

Vanlige tannproblemer på ferie

Det er mange forskjellige tannproblemer som kan skje når man er ute og reiser. Noen av disse inkluderer tannråte, tannkjøttsykdom og tannfølsomhet.

Tannråte er forårsaket av bakterier i munnen som spiser bort tennene. Tannkjøttsykdom er forårsaket av plakkoppbygging på toppen av tennene. Tannfølsomhet kan være forårsaket av for mye sukker eller surhet i kostholdet, eller det kan være et tegn på en infeksjon i tannkjøttet eller tennene.

Selv om disse tilstandene ikke nødvendigvis er forårsaket under ferien, så er det noen grep man kan ta for å forebygge at de bryter ut akkurat denne tiden, når man helst vil kose seg og slappe av.

Noen tror kanskje at de ikke trenger å pusse tennene når de er på ferie – det kan være i noen dager, eller et par uker – fordi tennene er så sterke, og man ikke spiser noen søtsaker.

Dette er imidlertid ikke sant fordi bakterier fortsatt eksisterer selv i matpartiklene i brød, grønnsaker, og andre matvarer. Hvis disse partiklene får sitte fast lenge nok mellom tennene, så kan det føre til hull.

Hva er de beste tannhelseproduktene for reisende?

I sum er tannhelsen din noe som må tas på alvor, også når du er på ferie. Det finnes flere ulike produkter som passer for reisende, og vi vil presentere disse her.

Det finnes mange produkter for å ta vare på tennene under reisen, men det er ikke alltid lett å vite hvilke som er mest nødvendig. La oss se hva ekspertene sier.

“Det første du bør tenke på er varigheten av turen og hvor ofte du skal pusse tennene,” skriver Dent Tannklinikk i Trondheim. “Hvis det bare er for en uke, bør du klare deg med bare en eller to tuber i reisestørrelse med tannkrem. Hvis det er lengre enn det, kan det være lurt å ta med litt tanntråd samt litt munnvann. Og hvis du skal et sted hvor vannkvaliteten er tvilsom, bør du vurdere å ta med en elektrisk tannbørste for å holde ting ekstra rent.”

Reisetanntips for ferien

Du føler kanskje jeg har lagd et svartmalt bilde av tannproblemer i forbindelse med reiser. Det er derimot ikke så skummelt som det høres ut, og det forekommer svært sjelden. Poenget er at man bør være obs på det.

Hvis du planlegger å reise i ferien, har du her noen tips om hvordan du kan gjøre reisen din litt mer komfortabel for både deg selv og tennene dine.

  1. Hold munnen hydrert ved å drikke mye vann. Dette vil bidra til å unngå munntørrhet og forhindre at tennene dine blir følsomme for varm og kald mat.
  2. Unngå mat som er svært høy i sukker, salt eller surhet – disse kan forårsake tannråte og føre til følsomhet. Bedre å finne mat som har en litt mer “moderat” oppbygning.
  3. Puss tennene minst to ganger om dagen med en fluortannkrem eller munnvann under reisen, akkurat som du bør gjøre når du er hjemme. “Og nei, fluortannkrem er ikke farlig,” skriver Den norske tannlegeforening – så knuser vi den myten også. Ta med ekstra tannkrem i tilfelle du går tom i løpet av turen, slik at du enkelt kan pusse tennene når du føler behov for det, eller det er stå-opp-tid eller leggetid.

Verre er det ikke. Tilpass hva du tar med deg i forhold til hvor lang turen er. Generelt sett, jo lengre du skal være borte, jo mer bør du ta med deg for å holde munnen sunn mens du reiser.

Og husk å gjøre de små tingene som gjør den store forskjellen over tid. 

Spa, påskeegg-jakt, og slalom – slik steller du i stand en heidundrende firmatur for de ansatte

Spa, påskeegg-jakt, og slalom - slik steller du i stand en heidundrende firmatur for de ansatte

Firmaturer er et artig verktøy som kommer med mange fordeler. For det første kan det være en flott opplevelse for teamet. Å reise sammen gjør at folk kan bli kjent med hverandre på et mer personlig nivå og lære av hverandre. Det gir også en mulighet for folk til å se hvordan andre jobber og hva de gjør i deres daglige liv.

Å reise med ansatte kan også være en fin måte å vise dem bedriftens kultur og verdier utenfor kontormiljøet. Når dere reiser som et team, vil dere ha mer tid til å snakke om hva disse verdiene er og hvordan de bør brukes i hverdagen. Dette er en utmerket måte å vise at bedriften din bryr seg om de ansatte utover å bare gi dem en lønnsslipp hver måned.til å forbedre bedriftskulturen.

Du tenker kanskje at du ikke vet hva du skal gjøre for å skape en god firmatur for de ansatte. Ikke fortvil. Jeg har skrevet ned mine beste tips for å stelle i stand en heidundrende reise, basert på mitt eget liv og arbeidsliv, samt mine mange samtaler med bedriftsledere og mennesker jeg har møtt på mine reiser.

Spa

Har du noen gang vært på spa? Hvis du er mann, antar jeg at svaret er nei; hvis kvinne, så er det litt mer sannsynlig at svaret er ja. I ethvert tilfelle mener jeg at spa er en av de beste måtene å sikre at de ansatte nyter firmaturen. Det lar dem koble helt av, uten å tenke på enten den høye prisen (som du tar deg av) eller andre bekymringer de har i hverdagen. Hvis budsjettet tillater det kan du krydre opp ting ved å dra på fjellspa i Jotunheimen. Ellers vil et hvilket som helst hotellspa være en velkommen gest for dine ansatte.

Påskeegg-jakt

Tenk tilbake til når du var barn, og enten foreldre, lærere, eller organisasjoner stelte i stand påskeegg-jakt som du kunne delta på. Var det ikke spennende å ikke vite hvor egget lå, og at du kom til å få spise mye godteri når du fant det? Det kan muligens virke som litt “barnslig” å gi påskeegg til de ansatte. Jeg mener at det er snarere tvert imot. Det å kunne slippe fri barnet i seg er et tegn på at man er moden nok til å ikke bekymre seg for å dumme seg ut litt iblant, for å skape litt stemning. Stol på meg: Når du lanserer påskeegg-jakta, så vil du se en helt annen versjon av dine ansatte enn den de viser seg som på arbeidsplassen! 🙂

P.S. Dette er en sesong-aktivitet som må gjøres i påska. Men jeg oppmuntrer deg til å bruke det som et springbrett for andre ting du kan finne på som passer de ulike sesongene, avhengig av når du har planlagt firmaturen.

Slalom

Hemsedal, Meråker, Hafjell – alle disse er fantastiske steder å dra på slalom. Dette er kanskje en av de aktivitetene som er mest avhengig av dine ansatte sin interesse. Så lenge alle liker slalom (eller har lyst til å prøve det ut) vil jeg absolutt anbefale at du vurderer å ta dem med til et skisenter. Når det kommer til praktiske ting som utstyr, så kan dette leies på de fleste steder.

Det var alt jeg hadde for i dag! Da er det bare å sette i gang planleggingen, og kjøre på med firmatuuur! 

Pakkeliste for fjelltur

Det er viktig å pakke riktig utstyr til riktig anledning. Hva du trenger på en fottur i fjellet kan være ganske forskjellig fra hva du trenger for å komme deg gjennom en vanlig dag på byen. Derfor er det viktig å planlegge på forhånd hva du trenger, slik at du skal kunne nyte den flotte naturen og utsikten, i stedet for å plages med gnagsår, frysing, eller våte sko.

Første bud for en turgåer er å alltid ha med seg et kart og kompass av høy kvalitet, siden de kan tjene som et ekstra verktøy i nødstilfeller. (Og jo, så klart du har en GPS på Google Maps i mobilen din, men det er alltids lurt å ha en nødløsning hvis du skulle gå tom for strøm! :))

Noen vanlige ting som jeg alltid anbefaler turgåere å inkludere i pakkelisten er disse tingene:

  • førstehjelpsutstyr,
  • solkrem,
  • insektmiddel, (Moskito Guard er en av de bedre jeg har brukt, som faktisk holder knotten unna)
  • vannbeholdere (kantiner eller flasker),
  • mat (hermetikk eller tørr mat som ikke trenger kjøling),
  • ekstra klær (spesielt regntette),
  • toalettsaker (tannbørste og tannkrem),
  • fyrstikker eller lighter,
  • lommekniv,
  • solhatt, solbriller og solkrem.
  • et ekstra lag med klær for varme under de ytterste klærne.

Hvis dette virker som altfor mye, så vil du bli overrasket over hvor lite plass det faktisk tar når du pakker det i ryggsekken på riktig måte.

Nå som du har fått en viss sans for hva du bør ta med deg på fjellturer, går jeg litt mer inn på hvordan du skal pakke for dagsturer i fjellet om sommeren, og overnattingsturer om høsten, før jeg viser deg hvordan du skal gjøre ryggsekken klar for neste tur når du kommer hjem.

Hva du skal pakke for en dagstur i fjellet på en varm sommerdag

Dagsturer i fjellet er en fin måte å tilbringe sommerdagene på. Du kan ta en dagstur med venner eller familie og nyte naturen. En ryggsekk er en av de viktigste utstyrsdelene for enhver ryggsekkreise. Det vil være ditt hjem for dagen, så du vil at det skal være så komfortabelt som mulig. Men hva bør du pakke?

For å vite hva du skal pakke, må du vite hvordan været blir. Hvis det skal være varmt og fuktig, må du pakke litt væske og solkrem.

Det er viktig at du tar med deg riktig utstyr for dagen. Dette inkluderer vann, snacks om nødvendig, solkrem (om nødvendig), et førstehjelpsskrin (bare i tilfelle) og passende klær (for både morgen og kveld).

Denne listen er beregnet på voksne som reiser i mer enn tre timer. Yngre barn trenger mindre utstyr, gitt at du ikke klarer å bære like mye, og ikke har det samme behovet for væske og mat.

Du bør alltid planlegge pakkingen på forhånd slik at du kan unngå å glemme noen av disse viktige gjenstandene!

Når det kommer til valg av ryggsekk, så anbefaler jeg personlig Alpine AL 50-ryggsekken fra Deuter. Den er designet med langdistanse- og høydeturer i tankene, og vil holde deg kjølig selv på en varm sommerdag på fjellet (slik at du ikke får en så forferdelig svette i ryggen!).

Hva du skal pakke for en overnattingstur i fjellet om høsten

Det er viktig å pakke med riktig utstyr for en tur i fjellet, spesielt om høsten.

Det beste du kan gjøre er å pakke en ryggsekk som er lett og har mange rom. Den skal ha nok plass til alle dine nødvendigheter og ha rom hvor du kan oppbevare småting.

Du bør også ha med deg lett campingutstyr, som telt og sovepose, avhengig av hvor mange som skal på turen. Hvis det er flere enn to personer i gruppen din, bør du også ta med deg mat og vann for å holde hele reisens varighet. Har du disse tingene – telt, sovepose, mat, og vann – så kommer du langt.

Slik gjør du ryggsekken klar etter en lang tur i fjellet

Du har gått en lang tur i fjellet, og nå er det er på tide å reise hjem. Hva bør du gjøre med ryggsekken når du er hjemme?

Det er alltids lurt å begynne med å tømme sekken helt. Ta først ut alle tingene du ikke trenger og legg dem i en haug. Rengjør deretter ryggsekken med vann og såpe, før du lar den ligge eller henge og tørke. Pass på at alt er tørt før du legger ryggsekken tilbake i skapet hvor du oppbevarer den.

Så lenge du er flink med å rydde og rengjøre ryggsekken etter hver fjelltur vil du kunne nyte den i mange år. 

Vi introduserer vår blogg om reise og friluftsliv!

Noen tror at det å reise er noe av det mest spennende du kan gjøre i livet. I mine yngre år hadde jeg alltid elsket å reise, men tok det aldri til neste nivå hvor jeg gikk utenfor komfortsonen min. Jeg hadde alltid følt at det var så mye å utforske der ute, men tok aldri steget.

Så forandret alt seg en dag. Jeg bestemte meg for å ta en solo-tur gjennom Europa, og det viste seg å være en av de beste avgjørelsene jeg noen gang har tatt for meg selv. Det var under denne turen jeg innså hvor viktig reise er for meg.

Jeg vil nå dele lærdommene mine med andre mennesker som kanskje ikke vet hvordan det egentlig er når du går utenfor komfortsonen din og utforsker forskjellige deler av verden. Ikke vil jeg fokusere så mye på mine egne reiser og friluftsliv-turer, men heller på de praktiske tingene du bør tenke på for å gjennomføre dine egne turer på en trygg og behagelig måte.

Hvem skriver bloggen?

Blogging er min måte å uttrykke meg og dele lærdommene mine med andre som kan finne dem interessante. Det er også en måte for meg å lære mer om reise og friluftsliv selv.

Alt innholdet på bloggen kommer stort sett fra meg, men jeg kommer også til å dra god inspirasjon fra andre bloggere som har reist, opplevd, og utforsket destinasjoner over hele verden.

Hva er målene med bloggen?

Hensikten med denne reisebloggen er å inspirere andre reisende. For å vise at det er mulig å besøke et land og ha det bra, uten å bruke for mye penger. Jeg har selv lært at penger kan sette store begrensninger for våre muligheter til å utforske verden. Derfor skal jeg forsøke å dele det jeg selv har lært om det finansielle aspektet rundt reising.

I fremtiden vil jeg kanskje jobbe med hoteller og vandrerhjem, for å lage innhold som viser frem deres beste fasiliteter eller gi informasjon om hvordan du får mest mulig ut av oppholdet ditt. Jeg digger de mange overnattingsstedene som finnes – spesielt i Norge – og vil gjerne dele noen av mine favoritter!

Hvorfor bør du følge med på bloggen om reise og friluftsliv?

Dette er første gang jeg skriver ned tankene og innsiktene mine i en blogg. Jeg vet at det ikke alltid er så lett å planlegge reiser, og derfor håper jeg at du ved å følge reisebloggen får oppleve å dra til stedene du alltid har drømt om å besøke.

Jeg håper også denne bloggen vil hjelpe deg med å planlegge turene dine bedre. Enten du ønsker å dra på en kort tur eller på en lengre tur, har jeg som mål å gi litt innsikt i hvordan det er å dra på slike turer. Jeg tror at ved å lese denne reise- og friluftslivbloggen vil du være mer enn forberedt på ditt neste store eventyr! 😄