Femund fjellstue

Naturen er en viktig del av god psykisk helse. Vi mennesker har alltid hatt forbindelse med naturen, og denne forbindelsen kan være svært gavmild for god psykisk helse. Naturens rolle i god psykisk helse er ikke ny forskning eller et nytt fenomen; det kan både gi oss følelser av kontroll, tilhørighet, ro og balanse.

Hva er «Nature Deficit Disorder»?

Naturunderskuddsforstyrrelse er et begrep som ble skapt av Richard Louv i hans bok “Siste barn i skogen,” og som beskriver en ny type sykdom. Dette er ikke en medisinsk diagnose, men et samlebegrep for alle de fysiske og psykiske helsesymptomer som kan oppstå for barn som ikke har mulighet til å være i naturen.

Av egen erfaring gjelder dette også like mye for voksne som det gjør for barn. Er man ikke nok ute i naturen, vil man – basert på ens personlighet, genetikk, og interesser – begynne å oppleve en rekke symptomer som man etter hvert ikke engang vet er tilstede.

Har ikke du selv gått ut på tur i skogen eller på et fjell en gang når du egentlig ikke hadde planlagt det (eller hatt lyst til det), og så funnet ut at du følte deg frisk og lykkelig når du faktisk tok deg en tur ut? Dette viser hvor viktig det er å “få i seg nok” natur. Men hvordan gjør du naturen til en nærere del av ditt daglige liv?

Hvordan lage din egen friluftslivsplan for bedre mental helse

Første trinn i din friluftslivsplan er å finne ut hvilke utendørsaktiviteter du liker best. Det kan være alt fra å gå på tur i nærmiljøet til å dra på langtur til et fjell. Du kan også lese mer om hva som er fordelene med å være ute, som for eksempel at det kan gi deg bedre mental helse, at det kan redusere stressnivået, og at det gir deg mer energi. Å se NRKs naturprogrammer som “På tur med Lars Monsen” kan også være god inspirasjon for å komme seg ut.

Du kan til og med tilkalle psykolog for å lage en plan som vil hjelpe deg med å danne gode friluftslivsvaner og holde deg til dem ved å forstå ditt eget hode. I denne sammenheng har jeg bare gode ord å si om de som tilbyr online psykolog Ålesund, da jeg har hørt mye fint om de og andre psykologer på nett i mine samtaler med andre naturentusiaster som fikk hjelp med å danne friluftslivsvaner.

Hvordan få tid til å nyte naturen og god mental helse?

Det er viktig å få tid til å nyte naturen og god mental helse. For enkelte kan det være vanskelig å finne tid til dette. Derfor har jeg laget en liste over muligheter for friluftsliv som passer for alle.

  • Få med deg noen venner, familie eller kolleger på turer i skogen, på fjellet eller til stranden.
  • Dra på turer alene, enten med hunden din eller uten noe bestemt mål.
  • Ta et dagskurs for friluftsliv og bli med på en organisert tur.

Med denne lille guiden jeg har laget er det ikke noen unnskyldning for deg for ikke å gå ut. God tur!