Femund fjellstue

Det er viktig å pakke riktig utstyr til riktig anledning. Hva du trenger på en fottur i fjellet kan være ganske forskjellig fra hva du trenger for å komme deg gjennom en vanlig dag på byen. Derfor er det viktig å planlegge på forhånd hva du trenger, slik at du skal kunne nyte den flotte naturen og utsikten, i stedet for å plages med gnagsår, frysing, eller våte sko.

Første bud for en turgåer er å alltid ha med seg et kart og kompass av høy kvalitet, siden de kan tjene som et ekstra verktøy i nødstilfeller. (Og jo, så klart du har en GPS på Google Maps i mobilen din, men det er alltids lurt å ha en nødløsning hvis du skulle gå tom for strøm! :))

Noen vanlige ting som jeg alltid anbefaler turgåere å inkludere i pakkelisten er disse tingene:

 • førstehjelpsutstyr,
 • solkrem,
 • insektmiddel, (Moskito Guard er en av de bedre jeg har brukt, som faktisk holder knotten unna)
 • vannbeholdere (kantiner eller flasker),
 • mat (hermetikk eller tørr mat som ikke trenger kjøling),
 • ekstra klær (spesielt regntette),
 • toalettsaker (tannbørste og tannkrem),
 • fyrstikker eller lighter,
 • lommekniv,
 • solhatt, solbriller og solkrem.
 • et ekstra lag med klær for varme under de ytterste klærne.

Hvis dette virker som altfor mye, så vil du bli overrasket over hvor lite plass det faktisk tar når du pakker det i ryggsekken på riktig måte.

Nå som du har fått en viss sans for hva du bør ta med deg på fjellturer, går jeg litt mer inn på hvordan du skal pakke for dagsturer i fjellet om sommeren, og overnattingsturer om høsten, før jeg viser deg hvordan du skal gjøre ryggsekken klar for neste tur når du kommer hjem.

Hva du skal pakke for en dagstur i fjellet på en varm sommerdag

Dagsturer i fjellet er en fin måte å tilbringe sommerdagene på. Du kan ta en dagstur med venner eller familie og nyte naturen. En ryggsekk er en av de viktigste utstyrsdelene for enhver ryggsekkreise. Det vil være ditt hjem for dagen, så du vil at det skal være så komfortabelt som mulig. Men hva bør du pakke?

For å vite hva du skal pakke, må du vite hvordan været blir. Hvis det skal være varmt og fuktig, må du pakke litt væske og solkrem.

Det er viktig at du tar med deg riktig utstyr for dagen. Dette inkluderer vann, snacks om nødvendig, solkrem (om nødvendig), et førstehjelpsskrin (bare i tilfelle) og passende klær (for både morgen og kveld).

Denne listen er beregnet på voksne som reiser i mer enn tre timer. Yngre barn trenger mindre utstyr, gitt at du ikke klarer å bære like mye, og ikke har det samme behovet for væske og mat.

Du bør alltid planlegge pakkingen på forhånd slik at du kan unngå å glemme noen av disse viktige gjenstandene!

Når det kommer til valg av ryggsekk, så anbefaler jeg personlig Alpine AL 50-ryggsekken fra Deuter. Den er designet med langdistanse- og høydeturer i tankene, og vil holde deg kjølig selv på en varm sommerdag på fjellet (slik at du ikke får en så forferdelig svette i ryggen!).

Hva du skal pakke for en overnattingstur i fjellet om høsten

Det er viktig å pakke med riktig utstyr for en tur i fjellet, spesielt om høsten.

Det beste du kan gjøre er å pakke en ryggsekk som er lett og har mange rom. Den skal ha nok plass til alle dine nødvendigheter og ha rom hvor du kan oppbevare småting.

Du bør også ha med deg lett campingutstyr, som telt og sovepose, avhengig av hvor mange som skal på turen. Hvis det er flere enn to personer i gruppen din, bør du også ta med deg mat og vann for å holde hele reisens varighet. Har du disse tingene – telt, sovepose, mat, og vann – så kommer du langt.

Slik gjør du ryggsekken klar etter en lang tur i fjellet

Du har gått en lang tur i fjellet, og nå er det er på tide å reise hjem. Hva bør du gjøre med ryggsekken når du er hjemme?

Det er alltids lurt å begynne med å tømme sekken helt. Ta først ut alle tingene du ikke trenger og legg dem i en haug. Rengjør deretter ryggsekken med vann og såpe, før du lar den ligge eller henge og tørke. Pass på at alt er tørt før du legger ryggsekken tilbake i skapet hvor du oppbevarer den.

Så lenge du er flink med å rydde og rengjøre ryggsekken etter hver fjelltur vil du kunne nyte den i mange år.