Femund fjellstue

Tannproblemer er mer vanlig på ferie enn man kanskje skulle tro. Spesielt hvis man ikke har blitt utsatt for det selv.

Tannhelse er en av tingene jeg selv har tatt for lett på når jeg har vært ute og reist. Noen ganger har jeg rett og slett glemt å ta med tannkrem, og det er ikke alltid like beleilig å skaffe det når man er på tur. Spesielt ikke oppe i fjellet.

Jeg har en mistanke om at dette ikke bare gjelder meg selv, men også mange andre. Kanskje til og med deg.

God tannhelse er viktig, også mens du er på ferie. I den forbindelse er det noen punkter jeg vil nevne, slik at du og tennene dine kan være bedre forberedt på ferien.

  • Vanlige tannproblemer på ferie
  • De beste tannhelseproduktene for din reise
  • Reisetanntips

Vanlige tannproblemer på ferie

Det er mange forskjellige tannproblemer som kan skje når man er ute og reiser. Noen av disse inkluderer tannråte, tannkjøttsykdom og tannfølsomhet.

Tannråte er forårsaket av bakterier i munnen som spiser bort tennene. Tannkjøttsykdom er forårsaket av plakkoppbygging på toppen av tennene. Tannfølsomhet kan være forårsaket av for mye sukker eller surhet i kostholdet, eller det kan være et tegn på en infeksjon i tannkjøttet eller tennene.

Selv om disse tilstandene ikke nødvendigvis er forårsaket under ferien, så er det noen grep man kan ta for å forebygge at de bryter ut akkurat denne tiden, når man helst vil kose seg og slappe av.

Noen tror kanskje at de ikke trenger å pusse tennene når de er på ferie – det kan være i noen dager, eller et par uker – fordi tennene er så sterke, og man ikke spiser noen søtsaker.

Dette er imidlertid ikke sant fordi bakterier fortsatt eksisterer selv i matpartiklene i brød, grønnsaker, og andre matvarer. Hvis disse partiklene får sitte fast lenge nok mellom tennene, så kan det føre til hull.

Hva er de beste tannhelseproduktene for reisende?

I sum er tannhelsen din noe som må tas på alvor, også når du er på ferie. Det finnes flere ulike produkter som passer for reisende, og vi vil presentere disse her.

Det finnes mange produkter for å ta vare på tennene under reisen, men det er ikke alltid lett å vite hvilke som er mest nødvendig. La oss se hva ekspertene sier.

“Det første du bør tenke på er varigheten av turen og hvor ofte du skal pusse tennene,” skriver Dent Tannklinikk i Trondheim. “Hvis det bare er for en uke, bør du klare deg med bare en eller to tuber i reisestørrelse med tannkrem. Hvis det er lengre enn det, kan det være lurt å ta med litt tanntråd samt litt munnvann. Og hvis du skal et sted hvor vannkvaliteten er tvilsom, bør du vurdere å ta med en elektrisk tannbørste for å holde ting ekstra rent.”

Reisetanntips for ferien

Du føler kanskje jeg har lagd et svartmalt bilde av tannproblemer i forbindelse med reiser. Det er derimot ikke så skummelt som det høres ut, og det forekommer svært sjelden. Poenget er at man bør være obs på det.

Hvis du planlegger å reise i ferien, har du her noen tips om hvordan du kan gjøre reisen din litt mer komfortabel for både deg selv og tennene dine.

  1. Hold munnen hydrert ved å drikke mye vann. Dette vil bidra til å unngå munntørrhet og forhindre at tennene dine blir følsomme for varm og kald mat.
  2. Unngå mat som er svært høy i sukker, salt eller surhet – disse kan forårsake tannråte og føre til følsomhet. Bedre å finne mat som har en litt mer “moderat” oppbygning.
  3. Puss tennene minst to ganger om dagen med en fluortannkrem eller munnvann under reisen, akkurat som du bør gjøre når du er hjemme. “Og nei, fluortannkrem er ikke farlig,” skriver Den norske tannlegeforening – så knuser vi den myten også. Ta med ekstra tannkrem i tilfelle du går tom i løpet av turen, slik at du enkelt kan pusse tennene når du føler behov for det, eller det er stå-opp-tid eller leggetid.

Verre er det ikke. Tilpass hva du tar med deg i forhold til hvor lang turen er. Generelt sett, jo lengre du skal være borte, jo mer bør du ta med deg for å holde munnen sunn mens du reiser.

Og husk å gjøre de små tingene som gjør den store forskjellen over tid.